Dictador rum & Hernan Parra

Dobrý den všem!

Po nějaké době je tu opět recenze a takové ohlédnutí za květnem 2025, kdy jsme měli možnost se s milovníky rumu setkat na jedné zajímavé akci v Praze. Dostali jsme pozvání na Masterclass Dictadoru, která se konala 23. 5. 2025 v hotelu W v Praze, konkrétně v baru MINUS ONE. Celou akci vedl samotný Hernan Parra, který byl v Praze vůbec poprvé. 

Musím říct hned na okraj, že u nás na severu má Dictador velkou fanouškovskou základnu! Na akci jsme se vypravili ve skvělém složení. Pozvání jsme dostali čtyři, takže jsme vybrali zástupce naší rumové komunity a vzali je s sebou. Co se týče samotné akce, probíhala v centru Prahy na Václavském náměstí, takže dorazit nebyl problém – i když doprava v Praze tou dobou byla katastrofální. 

 

Event se konal v podloubí hotelu W, v již zmiňovaném baru MINUS ONE, který svojí tajuplnou atmosférou celý zážitek umocňoval. Musel jsem svým rumovým kolegům konstatovat, že se cítím jako ve filmu Zjizvená tvář (Al Pacino), krásné útulné sedačky, tlumená světla, broušené skleničky, červená barva. To všechno tak nějak pasovalo k rumu Dictador z Kolumbie. (smích)

Samotná degustace pod vedením Hernana -Master Blendera Dictadoru byla více než poutavá. Hernan o rumu vypráví s lehkostí, dokáže všechno vysvětlit, jak se u nás říká, „po lopatě“. Osobně ho beru jako dalšího rumového nadšence, který šíří osvětu o výrobě rumu, ke kterému má, jakožto zástupce druhé generace vřelý vztah. 

Ochutnávali jsme jak klasické portfolio Dictadoru, tak i novinky, které se momentálně tlačí na světlo světa. Naprosto famózním vzorkem byl Two Masters, ale ohromen chutí jsem si nepoznamenal, po čem tento rum dozrával, tyto informace do článku postupně doplním. 

Dalším ze vzorků byl Game Changer, který má jako novinka v portfoliu zaujmout především mladší generaci. Za mě je to odvážný krok, ale s Dictadorem se setkáváme už 14 let a za tu dobu ušel obrovský kus cesty. Doufám, že teď budu mluvit za většinu z vás, když řeknu, že chuťově a designově Dictador roste. Respektive, na trhu si buduje své místo jedinečným přístupem, marketingem, a mohu s klidným srdcem říct, že se mi tento postoj líbí. 

Rád bych se také vyjádřil k samotné výrobě rumu, kterou doprovází určitá mlha. Psalo mi opravdu dost lidí s dotazy, kde se Dictador vyrábí, kde stojí jejich palírna apod. Naráželi na to, že transparentnost této značky není úplně dokonalá. Moc rád bych k tomu přidal příběh z palírny Strathisla ve Skotsku, kterou jsem osobně navštívil. Strathisla dodává svoji část do blendu Chivas Regal, který si svou recepturu tvrdě chrání. V blendu najdete i whisky značek The Glenlivet, Longmorn apod. Co chci říct: Chivas je obrovská značka, která je tak velká právě díky tomu, že si drží svá tajemství. A jejím fandům je vlastně úplně jedno, kde přesně vzniká, protože se nikdy přesné složení nedozví.

Stejným způsobem nahlížím na Dictador. Ta značka je obrovská, má svá tajemství a samozřejmě nemusí odpovídat na každou, mnohdy nepodstatnou, otázku. Vždyť ani ve Strathisle nevědí, kolik čeho do Chivasu vlastně dávají. Ano, zkusil jsem se zeptat ve Strathisle a byl jsem odpálen jako míček od Joa Meyera (nejdelší odpal v baseballu). Prostě do něčeho nebudu mít šanci vidět a asi to tak má být. 

Buďte tedy v klidu při popíjení Dictadoru – je to značka rumů výborné chuti. Užijte si její příběh a pijte zodpovědně.

 

 Užitečné odkazy z článku: Dictador, Rum, Skotsko, Palírny, Degustace