Degustace Prosecco & Champagne

Dobrý den všem, kteří čtete tyto řádky. Na základě svých poznatků z rumových degustací jsem se rozhodl vytvořit další degustační kolo pro milovníky bublinek. 

Tentokrát jsem zvolil srovnání Prosecca a Champagne – zdánlivě neporovnatelné světy, které však v lidech zanechávají hlubokou stopu.

 

Vždy se snažím v degustacích postupovat s rostoucí intenzitou, a proto mě napadlo nejprve zákazníkům vysvětlit problematiku Prosecca a následně je uvést do světa Champagne. Na rozdíl od Prosecca, které se vyrábí moderní metodou Charmat, kdy druhé kvašení vína probíhá v nerezovém velkém tanku, tak Champagne, které zraje několik let přímo v lahvi je porovnání opravdu zábava. (Samozřejmě se jedná o jiné odrůdy vína, řešíme teď styl výroby) 

Zajímavé je, že některá Prosecca, tzv. Colfondo, se vracejí ke starému způsobu druhé fermentace přímo v lahvi, která opravdu hodně zdálky připomíná právě výrobu šampaňského v jeho začátcích. Je až fascinující sledovat reakce zákazníků, když ochutnávají tento tradiční způsob výroby, který je dnes opět vyzdvihován jako nejpřirozenější a „nejvíce bio“ přístup.

Nebudu teď zacházet do detailů, ale rád bych představil některá vybraná Prosecca a stručně vysvětlil rozdíly mezi metodou Charmat a tradiční výrobou Champagne. Pokusím se vše napsat svým volným stylem lehkého dyslektika

 

Charmat metoda (prosecco)je pro mě takové zrychlené šampaňské, protože při představě, že prosecco je hotové cca za 40 dní, tak šampaňské trvá u různých výrobců minimálně 5 až 8 let čekání. Umíte si tedy představit, jaká metoda je oblíběnější. (Samozřejmě vím, že prosecco je z Itálie a Šampaňské z Francie) 

Tento způsob porovnávání dvou světů mě prostě baví. 

Metoda Charmat je postup, při kterém druhotná fermentace probíhá ve velkých nerezových tancích. Je rychlejší, levnější a umožňuje zachovat svěží ovocný charakter vína. Tímto způsobem se vyrábí většina Prosecca, které je lehké, hravé a snadno pitelné. Díky tomu se Charmat hodí na vína, která mají být mladá a svěží.

Metoda Champagne, známá také jako „tradiční“, probíhá přímo v lahvi, kde se víno nechává zrát na kalech (zbytcích kvasnic). Tento proces trvá měsíce až roky, což vínu dodává komplexní chutě, bohatší strukturu a jemnější perlení. Champagne je díky tomu elegantní, vícevrstvé a slavnostní. Rozdíl je jasný: zatímco Charmat je o svěžesti a rychlosti, Champagne je o trpělivosti a hloubce.

 Degustované vzorky a krátký popis:

 

    1. Nani Rizzi DOCG Extra Dry
      Elegantní Prosecco z oblasti Valdobbiadene, které kombinuje jemné ovocné tóny s nádechem květin. Extra Dry znamená mírnou sladkost, která osloví širší spektrum milovníků lehčích vín.
    2. La Tordera Otreval Extra Brut DOCG Rive
      Prosecco z prestižní „rive“ oblasti Guia, kde jsou vinice na strmých svazích. Intenzivní aroma bílých květů a zelených jablek s minerálními podtóny, které ukazují terroir této lokality.
    3. Vino Biologico Colfondo Shake Me
      Prosecco ve stylu Colfondo – nefiltrované a s druhotnou fermentací v lahvi. Před konzumací je třeba lahví zatřást („shake me“), aby se kal rozprostřel, což vytváří rustikální, autentickou chuť s jemnými kvasinkovými tóny.
    4. Veuve Clicquot Brut
      Ikonické Champagne s vyváženou chutí citrusů, zralých jablek a jemným nádechem opečeného chleba. Skvělý příklad tradiční metody s důrazem na komplexitu a eleganci.
    5. Veuve Clicquot Vintage 2015
      Champagne z jednoho ročníku, které ukazuje jedinečný charakter roku 2015. Bohatší, zralejší tóny sušeného ovoce, lískových oříšků a jemné krémovosti – perfektní pro ty, kdo hledají hlubší zážitek.
    6. Dom Pérignon 2015 - Super závěr degustace Toto byl opravdu zážitek a úplně famózní závěr večera. Pro nováčky ochutnávky Domu Pérignon určitě něco nového. Celý koncept degustace se zde krásně ukončil. Musím říct, že tento ročníkový skvost je zážitek už jen otevírat, kdy při loupání krycího obalu odkrýváte doslova celou historii této značky. Samotný špunt vyletí už jen při pohledu na hrdlo lahve, protože se všechny dobré chutě chtějí dostat ven na světlo světa. Tekutina, která zrála 8 let se proměnila v tekuté zlato. Opravdu doufám, že budeme pokračovat s touto značkou a přijde vás víc, toto musíte ochutnat.

Tuto recenzi připravil – Tomáš Čmolík
Pokud se vám líbí naše články, neváhejte nás sledovat na Facebooku, kde pravidelně sdílíme tipy, recenze a pořádáme🥃